2018 yılında ilk Fikir Raporu’nu hazırlayarak yaratıcı dünyayla paylaşan WeTransfer, 10.000 yaratıcıya en iyi fikirleri nasıl ve nerede bulduğunu sormuştu. Bu kadar güzel bir iş çıkarmışken, “en iyisi zirvede bırakalım” demeyen WeTransfer, bugünlerde de Fikirler Raporu 2019 ile karşımızda.
Geçtiğimiz yılın raporunda fikirlerin ilk bulunma aşamasına yoğunlaşan WeTransfer, bu yıl bulunan fikirlerin işlenme sürecine ve hayata geçme oranına odaklanmış. Farklı ülkeler ve disiplinlerden 20.000 yaratıcının cevaplarıyla oluşturulan bu raporda dikkat çeken sonuçları inceleyelim.
Fikirlerim uğruna savaşmaya değer mi?
Yaratıcı işler genellikle bir ekip işi olarak algılansa da, istatistiklerin aynı fikirde değil. Yapılan ankete göre yaratıcı işlerde çalışanların yalnızca %18’i bulduğu fikirleri iş arkadaşlarıyla paylaşarak yorumlarını almayı tercih ediyor. Sanatçılar, müzisyenler, film yapımcıları ve tabii ki reklamcıların katıldığı bu araştırmaya göre yaratıcıların %47’si, bulduğu fikirleri araştırma yapıp kendi içinde değerlendirerek paylaşmaya değer buluyor. Bu sonuca göre fikirlerimizi paylaşma konusunda çekingen davrandığımız gerçeğine varılabilir. Peki burada bir hataya mı düşüyoruz? Fikirlerimizin çalınmasından mı korkuyoruz yoksa yeterince özgüven sahibi değil miyiz? Yorumu sizlere bırakıyoruz…
Fikirlerim orijinal mi?
Evet, rapora göre %52’mizin fikrini sunmadan önce kendine sorduğu soru bu. “Fikirlerim orijinal mi?” Yaratıcı dünyada orijinal olmayan fikirlerin utanç verici olduğu konusunda birçoğumuzun aynı fikirde olduğunu tahmin ediyorum. Büyük ihtimalle kalan %42’lik dilim de fikirlerinin orijinal olduğu konusunda kendisine bile sormaya gerek duymadan emin olduğu yönünde düşünüyor.
Yazınının geride kalan kısmında bahsettiğimiz “Fikirlerim uğruna savaşmaya değer mi?” sorusu başka bir açıdan da karşımıza çıkıyor. Araştırmaya katılanların %26’sı fikri ilk bulduğunda kendine bu soruyu soruyor. 4’te 1 gibi bir oranla insanlar, beğenmediği ve kendini tatmin etmeyen bir fikir uğruna çalışmaktan kaçınıyor.
Bu fikir para kazandırır mı? Evet birçoğumuz(!) yaratıcılık ruhumuzu tatmin ettiği için fikirlerin peşinde koşuyoruz ama mal canın yongası tabii. Araştırmaya katılanların %26’sı fikirleri için savaşmaya başlamadan önce “Abi fikir çok iyi de para kazanır mıyız ya?” diye soruyor.
Araştırmayın diğer sonuçları aşağıda, Raporun tamamı ise burada.
Kağıt-Kalem-Yaratıcılık (2018 Raporundan Bonus)
Dijital devrimin en hızlı dönemlerinden birini yaşadığımız için insanların bulduğu fikirleri son model bilgisayarlarına veya cafcaflı mobil uygulamalarına not aldığını düşünebilirsiniz. Anlaşılan o ki “Abi kağıt kalem olacak” diyenlerin sayısı oldukça yüksek. Zira, araştırmaya göre insanların %40’ı fikirlerini yaratıcılık kaplı defterlerine yazıyor. %19’un tercihi bilgisayara not almak iken, %17’nın tercihiyse telefonuna not almak. %24’ümüz ise kafamıza yazmayı tercih ediyoruz. Umarız muhteşem fikirler not almaya üşendiğimiz için unutulup gitmemiştir.